top of page
Yazarın fotoğrafıMeryem Karabulut

BAYKAR AKINCI







Ülkemiz her geçen gün insansız hava platformları konusunda ne denli iddialı olduğunu ortaya koymakta. Havacılık meraklıları olan bizler ise bu platformlar hakkında daha çok bilgi edinmek, araştırma yapmak istiyoruz. Bugün sizlerle birçoğumuzun merak ettiği, pek çok başarıya imza atmış bir sistem hakkında öğrendiklerimi paylaşacağız. Söz konusu sistem BAYKAR tarafından tasarlanıp üretilmiş bir TİHA (Taaruzi İnsansız Hava Aracı) olan AKINCI.




Resim 1: Akıncı


AKINCI karşımıza HALE (High Altitude Long Endurance/Yüksek İrtifa Uzun Havada Kalış) sınıfı bir İHA olarak çıkmakta. Dünyada HALE sınıfı çok fazla İHA örneği bulunmadığını göz önünde bulundurursak AKINCI’nın kendi türünün ilklerinden olduğunu söyleyebiliriz. Temel amacı keşif-gözlem olan AKINCI; savaş uçaklarının yükünü azaltma ve hatta savaş uçaklarına özgü bazı görevleri icra edebilme kabiliyetine sahip.



Biraz teknik detaydan bahsetmek gerekirse: İHA’mız; çift yedekli LOS, çift yedekli SATCOM, tam otomatik uçuş kontrol sistemi, yer sistemlerine bağlı olmadan otomatik iniş ve kalkış yapma özelliği, GPS kullanımı olmadan dahili sensör füzyonu kullanarak seyir, insan kontrolü olmadan tam otomatik rota takibi ve seyir gibi birçok özelliğe sahip.


AKINCI, fiziksel olarak BAYKAR’ın diğer bir İHA platformu olan TB2’ye nazaran daha geniş ve uzun bir yapıya sahip. Kendine özgü gövde tasarımı ile göze çarpan AKINCI 20 metre kanat açıklığına ve 12 metre uzunluğa sahip. 24 saat kesintisiz uçuş yapabilen sistem 40.000 fit’lik (12.000 metre) irtifaya çıkabilmekte.



Resim 2: Akıncı



6000 kg’lik kalkış ağırlığı ve 150—195 knots arasında değişen hızı ile AKINCI; gövde içinde 450 kg, gövde dışında 900 kg olmak üzere toplamda 1350 kg faydalı yük taşıyabilmekte. Burada bahsi geçen faydalı yük ise birtakım elektronik sistemler ve silah taşıma kapasitesi olarak nitelendirilebilir.


AKINCI, yerli ve milli üretim olan pek çok silah platformunu bünyesinde barındırabilecek bir yapıya sahip. ROKETSAN üretimi MAM serisi, Cirit, L-UMTAS gibi silahları ayrıca ASELSAN ve TAI tarafından üretilen serbest düşüşlü mühimmatları taşıyabilecek. AKINCI’yı silah taşıma kabiliyeti bakımından benzerlerinden ayıran bir özellik ise AKINCI’nın yerli ve milli seyir füzemiz olan, TÜBİTAK SA-GE tarafından tasarlanan SOM’u taşıyabilecek olması.



Resim 3: SOM Seyir Füzesi



İlk uçuşunu 2019 yılı Aralık ayında gerçekleştiren AKINCI, 2021 yılında TSK envanterine giriş yaptı. Sadece yurt içinde değil yurt dışında da dikkatleri üstüne çeken platformun ihracat anlaşmalarına ise kısa süre önce başlandı. 2021 yılında gelirinin %80’ini ihracattan elde eden BAYKAR, yakın zamanda 3 ülke ile AKINCI için ihracat anlaşması imzaladığını açıkladı. İhracatın hangi ülkelere, kaç adet yapıldığı hakkında ise net bir bilgi söz konusu değil.


AKINCI; A, B ve C olmak üzere üç farklı varyanta sahip. Bu sistemler temel olarak motor güçleri ve üretici şirketler bakımından birbirinden ayrılmakta. AKINCI-A ve AKINCI-B sırasıyla Ukrayna ve Kanadalı firmalar tarafından üretilen motorları kullanırken, AKINCI-C için yerli ve milli motor çalışmaları TEI tarafından yürütülmekte. Şimdilik 2 x 750 HP veya 2 x 450 HP Turboprop Motor kullanan AKINCI için TEI, PD-222 motorlarını üretmekte. Motorların bir kısmının BAYKAR’a teslim edildiği ise TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit tarafından yapılan açıklamada belirtildi.



Resim 4: TEI PD-222 Motor



Yapay zeka bilgisayarları ile donatılan AKINCI; bu özelliği sayesinde tecrübe ederek öğrenme, kendi başına karar verme gibi yetkinliklere sahip. İnsanın yaratılışından gelen dikkatsizlik, hata yapma gibi özellikleri göz önünde bulundurulduğunda böyle bir İHA’nın savaş esnasında bu eksiklikleri minimum düzeye indirebilecek bir yapay zeka sistemine sahip olması oldukça büyük bir avantaj olarak karşımıza çıkmakta.

Yerli ve milli birçok silahla entegre çalışabilmesi ile ön plana çıkan AKINCI, Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirilen Pençe-Kilit operasyonunda ilk kez sınır ötesinde görev icra etmiş olup, burada büyük bir başarı sergilemiştir.

Yazımızı, BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’ın AKINCI için kullandığı şu dizeler ile bitiriyorum:

Hey gidi Küheylan, koşmana bak sen! Çatlarsan, doğuran kısrak utansın! (Necip Fazıl Kısakürek/Utansın)





KAYNAKÇA



600 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page