Bu yazımızda sizlere, BAYKAR Savunma tarafından üretilen BAYRAKTAR TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı’ndan (SİHA) bahsedeceğiz. BAYRAKTAR TB2 keşif, istihbarat ve çeşitli operasyon görevleri için geliştirilmiş orta irtifa – uzun havada kalış süresi sınıfına (MALE sınıfı) giren silahlı insansız hava aracıdır.
2014 yılında üretimine başlanan BAYRAKTAR TB2, bugüne kadar üretilen yerli savunma sanayii ürünleri arasındaki en yüksek yerlilik oranına sahiptir. Bu oran %93’tür. Ayrıca Türkiye’nin ihraç ettiği ilk silahlı insansız hava aracı olan BAYRAKTAR TB2 Ukrayna, Katar ve Azerbaycan’a ihraç edilmiştir. Polonya’ya ihraç edilecek olan 24 adet BAYRAKTAR TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı, 2024 yılında Polonya’ya teslim edilecek.
Resim 1: BAYRAKTAR TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı
Fiziksel Özellikleri
· Gövde Uzunluğu: 6.5 m
· Kanat Açıklığı: 12 m
· Yükseklik: 2 m
· Toplam Kalkış Ağırlığı: 700 kg
· Faydalı Yük Kapasitesi: 150 kg
· Yakıt Kapasitesi: 300 litre
Uçuş Performans Kriterleri ve Teknik Özellikleri:
· Seyir Hızı: 70 knot (130 km/h)
· Maksimum Hız: 120 knot (222 km/h)
· Maksimum İrtifa: 25000 ft (7620 m)
· Operasyonel İrtifa: 18000 ft (5486 m)
· Maksimum Havada Kalış Süresi: 27 saat
· Haberleşme Menzili: 300 m
· Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi (Triple Redundant)
· Yer Sistemlerine Bağımlı Olmaksızın Tam Otomatik İniş ve Kalkış Özelliği
· GPS Bağımlılığı Olmaksızın Dahili Sensör Füzyonu İle Seyrüsefer Özelliği
Motor: Motor olarak, 1 adet Rotax 912 içten yanmalı enjeksiyonlu motor kullanılmaktadır. Bu motor, 4 zamanlı olup ürettiği güç 100 beygirdir.
Kullanılan Silah Sistemleri:
· L-UMTAS: Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi
· MAM-C ve MAM-L: Hassas Güdümlü Mühimmat
· CİRİT: 70 mm Füze Sistemi
· TÜBİTAK-SAGE BOZOK: Lazer Güdümlü Minyatür Mühimmat
· TÜBİTAK-SAGE TOGAN: Havadan Bırakılan Güdümsüz/Düşük Profil Güdümlü Havan Mühimmatı
· TÜBİTAK-SAGE KUZGUN: Modüler Müşterek Mühimmat.
Gelişmiş Özellikler:
· Tam Otomatik Seyir ve Rota Takibi Özelliği
· Dahili Sensör Füzyonu Destekli Hassas Otomatik Kalkış ve İniş Özelliği
· Tam Otomatik Taksi ve Park Özelliği
· Yarı Otonom Uçuş Modları Desteği
· Hata Toleranslı ve 3 Yedekli Sensör Füzyonu Uygulaması
· Çapraz Yedekli YKİ Sistemi
· Özgün Yedekli Servo Aktüatör Birimleri
· Özgün Yedekli Lityum Tabanlı Batarya Birimleri
Yer Kontrol İstasyonu:
BAYKAR Mobil Yer Kontrol İstasyonu, BAYRAKTAR TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı’nı ana üst bölgelerinden uzak ileri üslerde kontrol etmeyi sağlar. Mobil YKİ üzerinde bulunan güçlü haberleşme antenleri, BAYRAKTAR TB2 Silahlı İnsansız Hava Araçları’na mevcut bölgelerinde iniş ve kalkış imkanı vererek uçuş menzillerini genişletmektedir. Böylece, BAYRAKTAR TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı’nın operasyon bölgelerinde daha hızlı, daha kolay ve diğer askeri birimlerle birlikte koordineli bir şekilde kullanılması sağlanır.
BAYKAR Mobil Yer Kontrol İstasyonu’nun özellikleri aşağıda verilmiştir.
· NATO Spek ACE-III Şeltır Özellikleri
· Dahili İç Konuşma Sistemleri
· Pilot Konsolu
· Görüntü Kıymetlendirme Konsolu
· Güç Sistemleri, Filtreler
· Askeri Tip İki Adet Klima Ünitesi
· Telsiz Sistemleri
· Ayarlanabilir Kule Çalışma Hızı
· Faydalı Yük Operatör Konsolu
· Rack Tip Kabinetler
· Güç Kaynağı Birimleri
· NBC Filtrasyon Sistemi
BAYRAKTAR TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı’nın Önemi
Dünyada SİHA üretimi yapılabilen 4 ülke vardır: ABD, Çin, İsrail ve Türkiye. ABD’de General Atomics tarafından üretilen MQ-1 Predator, İsrail’de Israel Aerospace Industries tarafından üretilen IAI Heron ve Çin’de Çin Havacılık Sanayi Kurumu tarafından üretilen CH-5.
BAYRAKTAR TB2, diğer ülkelerde üretilen silahlı insansız hava araçlarından daha sonraki dönemlerde üretilmesine rağmen hem üstün teknik özellikleri, hem de çeşitli operasyonlardaki başarılarıyla ön plana çıkmıştır. BAYRAKTAR TB2, muharebe sahasında kullanılan ilk silahlı insansız hava aracıdır. Böylece insansız araçların önemini ve gelecekteki konumu dünya tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır. Örneğin, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanıldığı biliniyor. Yakın zamanda ve bilinen olayları söylemek gerekirse, 2020 yılında Dağlık Karabağ Savaşı’nda Azerbaycan Hava Kuvvetleri tarafından kullanılarak ilk kez silahlı insansız hava araçlarının muharebe sahasındaki etkisi dünya tarafından ilk kez görülmüştür. Günümüzde sürmekte olan Ukrayna-Rusya Savaşı’nda Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından etkin bir şekilde kullanılan BAYRAKTAR TB2 Silahlı İnsansız Hava Araçları, Ukrayna-Rusya savaşının seyrinde en önemli rolü üstlenmiştir.
Resim 2: BAYRAKTAR TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı pistte
Sonuç
BAYRAKTAR TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı, askeri alanda insansız araçların öneminin dünya çapında görülmesini sağlamıştır. Bu durum sadece savunma sanayii sektöründe değil, yakın gelecekte insansız araçların gündelik hayatta yaygınlaşması için gerekli altyapının oluşmasını sağlayacaktır. Bu durumun Türkiye açısından en önemli avantajı, insansız araçların yaygınlaşmasında Türkiye’nin öncülük etmesine ve Türkiye’nin savunma sanayii sektöründe uluslararası alanda daha önemli bir konumda olmasına olanak sağlayacaktır.
KAYNAKÇA
Comments